2024-08-14

Här och nu i Torsboda

Industriparkens första etablerare arbetar med sina tillstånd och Torsboda Industrial Parks jobb med infrastruktur och för att attrahera fler etableringar fortgår. Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park, svarar här på några frågor:

Hur går arbetet med den första etableraren?

– Vår första etablerare PTL inväntar besked om miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen och klartecken för investeringen från myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter. Först när PTL fått ja från ISP kan vi slutföra markaffären med dem. Besked från ISP bör komma i höst, allra senast i december.

Den lag ISP hanterar, granskning av utländska direktinvesteringar, började gälla i december 2023, efter att Torsboda skrev avtal med PTL. Vad innebär det?

– Eftersom lagen inte fanns när vi skrev avtal med PTL har vi behövt göra ett tilläggsavtal. Det senaste datumet för köparens tillträde är nu flyttat från sista juli till sista december i år. I originalavtalet finns reglerat att datum kan ändras om parterna är överens.

Vad gör ni mer i bolaget?

– Vi på Torsboda Industrial Park jobbar för att fler industrier ska etablera sig här. Vi har i uppdrag att attrahera företag som bidrar till grön omställning och som ger många arbetstillfällen per kvadratmeter och megawatt. Arbete med infrastruktur för industriparken pågår också och där samarbetar vi ju bland annat med MittSverige Vatten och Avfall, E.ON och Trafikverket. Många bollar är i luften och det är roligt!